• RBI Grade B Officer 2009 – Data Interpretation

     

      Directions (111·115) : Study the following table carefully to answer the questions. Rate of interest (P.C.P.A.) offered by five companies on deposits under different schemes

    111-115

     

    111 Mr. X deposited an amount in Scheme II with Company C for two years. After that he withdrew the amount and reinvested only the principal amount in Scheme IV of Company B for two years. Total amount of simple interest accrued from the two schemes is Rs.14, 800/-. What was the principal amount?
      a) Rs. 48.000/-
      b) Rs. 42,000/-
      c) Rs. 40.000/-
      d) Cannot be determined
      e) None of these
       
    112 Company E offers compound interest under Scheme I and Company A others simple interest under Scheme IV. What will be the difference between the interests earned under the Scheme I of Company E, and Scheme IV of Company A respectively in two years on an amount of Rs. 1.2 lakhs?
      a) Rs. 1.428
      b) Rs. 1,328
      c) Rs. 1,528
      d) Rs. 1,548
      e) None of these
       
    113 Company D offers compound interest under Scheme II and simple interest under Scheme IV. Abhijit invested Rs. 25,000 with this company under Scheme IV and after one year switched over to Scheme II along with the interest for one more year. What is the total amount he will get at the end of two years?
      a) Rs. 28,939.25
      b) Rs. 29,838.75
      c) Rs. 31.748.28
      d) Rs. 31.738.75
      e) None of these
       
    114 Abhishek invested an amount of Rs. 45,000 for two years with Company B under, Scheme III which offer compound interest and Jeevan invested equal amount for two years with Company C under Scheme IV which offers simple interest. Who earned more interest and how much?
      a) Abbishek, Rs. 1,875
      b) Jeevan, Rs. 1,875
      c) Abhishek, Rs. 1,962
      d) Jeevan, Rs. 1,962
      e) None of these
       
    115 Mr. La! invested Rs. 30,000 in Company under Scheme II which offers simple interest and Rs. 48,000 in Company D under Scheme II which offers compound interest. What will be the total amount of interest earned by Mr. Lal in two years?
      a) Rs. 14728.80
      b) Rs. 17428.50
      c) Rs. 14,827.70
      d) Rs. 16,728.20
      e) None of these
       
      Directions (116-125) : Study the following pie-charts and table to answer these questions.

    State-wise Details of Adult Population of a Country

    Graduate and above Total No. = 24 Lakhs.

    116-125 A 

    Up to XII Std. Pass Total No. = 32 Lakhs

    116-125 B

    Male-Female (M : F) Ratio

    116-125 C

     

       
    116 What is the difference between Graduate male population and XII Std. male population from State A?
      a) 24,000
      b) 14,000
      c) 28,000
      d) 36,000
      e) None of these
       
    117 What is the ratio between Graduate female population of State E and Std. XII female population of State D respectively?
      a) 7 : 5
      b) 5 : 7
      c) 16 : 15
      d) 15 : 16
      e) None of these
       
    118 Graduate female population of State C is what percent of the Std. XII female population of that State?
      a) 40
      b) 62.5
      c) 50
      d) 52.5
      e) None of these
       
    119 Class XII male population of State C is what percent of the total Std. XII population of all the states together?
      a) 8%
      b) 12%
      c) 11%
      d) 9%
      e) None of these
       
    120 What is the ratio between Graduate male population of State E and Std. XII female population of that State respectively?
      a) 28:35
      b) 35:28
      c) 32:45
      d) 45:32
      e) None of these
       
    121 Total graduate population of State F is what percent o f the total Std. XII population of State A?
      a) 56
      b) 72
      c) 68
      d) 76
      e) None of these
       
    122 Std. XII male population of State E is what percent of the Std. XII male population of State F?
      a) 70
      b) 75
      c) 68
      d) 72
      e) None of these
       
    123 What is the ratio between total Graduate and Std. XII male population of State A and total Graduate and Std. XII female population of that State respectively?
      a) 215 : 216
      b) 214 : 215
      c) 217 : 215
      d) 215 : 217
      e) None of these
       
    124 What is the ratio between total Graduate population of State D and total Std. XII population of that State respectively?
      a) 17: 16
      b) 16: 17
      c) 64:51
      d) 51:64
      e) None of these
       
    125 Graduate female population of State B. is what percent of the Graduate female population of State E? (rounded off to nearest integer)
      a) 129
      b) 82
      c) 77
      d) 107
      e) None of these
       
      Directions (126-130): ·Study the following graph carefully to answer these questions.

    QUANTITY OF VARIOUS ITEMS SOLD AND PRICE PER KG.

    126-130 

     

       
    126 What is the average price per kg. of wheat and rice sold? (rounded off to nearest integer)
      a) 32
      b) 34
      c) 36
      d) 35
      e) 31
       
    127 If cumin is sold at a 10% discount; the quantity sold doubles. What will be the cost of total quantity of cumin sold on discount?
      a) Rs. 52,600/-
      b) Rs. 28,800/-
      c) Rs. 32,000/-
      d) Rs. 57,600/-
      e) None of these
       
    128 Out of the total quantity of sugar sold, half the quantity is sold at the given rate while half the quantity is sold on a price increased by 20%. What is the total cost of entire quantity of sugar sold?
      a) Rs. 23,100/-
      b) Rs. 23,800/-
      c) Rs. 22,400/-
      d) Rs. 23,400/-
      e) None of these
       
    129 If the quantities sold of Groundnut and Cumin are interchanged, what will be the total cost of quantities sold for these two items together?
      a) Rs. 62,000/-
      b) Rs. 60,000/-
      c) Rs. 65,000/-
      d) Rs. 63,000/-
      e) None of these
       
    130 If the quantity of coriander sold is increased by 200% and. the price per kg. is reduced by 8%, what will be the total cost of coriander sold?
      a) Rs. 38,460/-
      b) Rs. 36,480/-
      c) Rs. 38,640/-
      d) Rs. 36,840/-
      e) None of these
       

     

    Check below for answers…..

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Answers

    111 C
    112 A
    113 B
    114 D
    115 A
    116 B
    117 D
    118 C
    119 A
    120 E
    121 E
    122 B
    123 E
    124 A
    125 C
    126 D
    127 D
    128 A
    129 E
    130 C
    Post Tagged with , ,
Comments are closed.