• Practice Test: Verbal Ability – 44

     

      Directions (Questions: 1-5)

    Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D)-and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

    (A) For instance, if we measure the room temperature continuously and plot its graph with time on X -axis and temperature on the Y – axis, we get a continuous waveform, which is an analog signal. Analog is always continuous.

    (B) The absence or presence of something can be used to plot a digital signal.

    (C) An analog signal is a continuously varying signal, similar to a sinusoidal waveform.

    (D) Any signal can be classified into one of the two types: analog and digital.

    (E) In contrast, a digital signal takes the form of pulses, where we have something or nothing.

    1 Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
      a) A
      b) B
      c) C
      d) D
      e) E
       
    2 Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
      a) A
      b) B
      c) C
      d) D
      e) E
       
    3 Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
      a) A
      b) B
      c) C
      d) D
      e) E
       
    4 Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
      a) A
      b) B
      c) C
      d) D
      e) E
    5 Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
      a) A
      b) B
      c) C
      d) D
      e) E
       
      Directions (Questions: 6-15)

     

    Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) (Ignore errors of punctuation, if any.)

       
    6 a) The government has
      b) launched many creative schemes
      c)  to make banking services
      d) available to everyone.
      e) No error
       
    7 a) We have received many
      b) of the letters from customers
      c) asking us to extend
      d) the deadline to repay their loans.
      e) No error
       
    8 a) Under the terms of the new deal
      b) the channel can broadcast
      c) the next cricket tournament to be
      d) played among India and Australia.
      e) No error
       
    9 a) This is turned out to be
      b) one of our most successful projects
      c) and we have made quite
      d) a large profit from it.
      e) No error
       
    10 a) A non-banking financial company is a
      b) financial institution similarly to a bank
      c) but it cannot issue
      d) cheque books to customers.
      e) No error
       
    11 a) He has taken care to
      b) compliance with the norms
      c) so he expects the proposal
      d) to be approved without delay.
      e) No error
       
    12 a) Since I had lived there
      b) for many years the villagers
      c) were very comfortable talked
      d) to me about their problems.
      e) No error
       
    13 a) Our equipment gets damage
      b) very often in summer
      c) because there are
      d) frequent power cuts.
      e) No error
       
    14 a) We have been under
      b) a lot of pressure to
      c) open fifty new stores
      d) by the ending of the year.
      e) No error
       
    15 a) The company is in debt
      b) and has been unable
      c) to pay their employees’ salaries
      d) for the past six months.
      e) No error
       
      Directions (Questions: 16-25)

     

    In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

     

      On October 2, 1983 the Grameen Bank Project (16) the Grameen Bank.We invited the Finance Minister to be the Chief Guest at our (17) ceremony. But when the Ministry came to (18) that the ceremony would take place in a remote district, they said it would not be an (19) place to launch a Bank and that the ceremony should be (20) in Dhaka so that all the top Government Officials could (21). We stood firm and (22) to them that we did not work in urban areas so it made no (23) to have the ceremony in a city (24) we had no borrowers. We had the ceremony in a big open field with the Finance Minister present as Chief Guest. For all of us who had worked so hard to (25) this it was a dream come true.
       
    16 a) became
      b)reorganized
      c) merged
      d) named
      e) converted
       
    17 a) induction
      b) opening
      c) closing
      d) dedicated
      e) inaugurate
       
    18 a) acquaint
      b) reveal
      c) know
      d) aware
      e) inform
       
    19 a) obvious
      b) excellent
      c) available
      d) inauspicious
      e) appropriate
       
    20 a) held
      b) invited
      c) assembled
      d) done
      e) shifted
       
    21 a) entertain
      b) present
      c) accompany
      d) attend
      e) involve
       
    22 a) refused
      b) apologised
      c) told
      d) explained
      e) denied
       
    23 a) point
      b) difference
      c) sense
      d) difficulty
      e) meaning
       
    24 a) which
      b) where
      c) while
      d) that
      e) however
       
    25 a) perform
      b) obey
      c) achieve
      d) discover
      e) built
       

     

     

    Check below for answers

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Answers:

    1 D
    2 A
    3 C
    4 E
    5 B
    6 E
    7 B
    8 D
    9 A
    10 B
    11 B
    12 C
    13 A
    14 D
    15 C
    16 A
    17 B
    18 C
    19 E
    20 A
    21 D
    22 D
    23 C
    24 B
    25 C

     

     

    Post Tagged with , ,
Comments are closed.